Menetyksestä menestykseen – Mikä on yrittäjän painajainen?

julkaistu 16. marraskuuta 2011 klo 9:00

Kyselimme taannoin Tapiolan yrittäjiltä, millaisia riskejä he näkevät ympärillään. Tällaiset asiat seuloutuivat suurimmiksi riskeiksi:

 • Yritys ei tuo elantoa.
 • Omaisuuden menettämisen riski – erityisesti pelottaa tärkeän yksityisen omaisuuden, kuten kodin ja auton, menettäminen.
 • Yritystoiminta vaatii liikaa aikaa ja vaivaa – ei jää aikaa muulle elämälle.

Nämä ovat merkittäviä riskejä, mutta loppujen lopuksi kaikista noista selviää. Kunhan jatkaa työskentelyä joko nykyisessä yrityksessään, mahdollisen konkurssin jälkeen pistää pystyyn uuden yrityksen tai sitten hankkiutuu palkkatyöläiseksi johonkin toiseen yritykseen.

Vakuutusten ajattelu saa helposti ajattelemaan menetyksiä, epämieluisia asioita. Kun turvaverkko on kunnossa, menetyksen takana voi odottaa uusi menestys.

Pahin painajainen työkyvyn menetys
Minun mielestäni pahinta, mitä yrittäjälle voi sattua, on se, että hän ei pysty enää tekemään töitä. Työkyky voi mennä esimerkiksi tapaturman tai ammattitaudin vuoksi. Vaikka hetkellisesti tuntuu, että maailma kaatuu, oikeastaan se vain hiljenee joksikin aikaa ja jatkuu taas, vähän toisessa muodossa.

Hädän hetkellä yrittäjä ei ole yksin, vaan apua löytyy enemmän kuin usein osaa kuvitellakaan – ja apu on muutakin kuin ansiomenetysten ja hoitokulujen rahallista korvausta. Jos yrittäjä joutuu tilanteeseen, jossa ei pysty enää tekemään nykyistä työtään, tärkein tavoite on kuntoutuksen ja/tai uudelleenkoulutuksen avulla saattaa hänet takaisin työelämään ja muutenkin täysipainoiseen elämään.

Matin tarina
42-vuotias Matti oli menestyvä hierojayrittäjä, kunnes hän eräänä kesäpäivänä pari vuotta sitten teki mökillä puuhommia ja oikea käsi osui vahingossa sirkkeliin. Käteen tuli ruhjeita ja sormi jouduttiin amputoimaan. Tapaturman jälkeen hän ei pystynyt vamman vuoksi tekemään yrittäjän työtään kuin osittain, ja siksi Tapiola organisoi ja maksoi hänelle koulutuksen uuteen ammattiin, personal traineriksi. Tällä hetkellä Matti tekee kokopäivätyötä ja on tyytyväinen elämäänsä. Jos ansion alenemaa jää entiseen työhön verrattuna, Tapiola maksaa erotuksen tapaturmaeläkkeenä.

Yrittäjien mielestä yrittämisessä on ennen kaikkea kyse menestymisestä, kun taas vakuutus liittyy ennen kaikkea menettämiseen. Vakuutuslaskun maksaminen tuntuu joskus tylsältä. Laskun maksamalla yrittäjä varautuu myös Matin tapauksen kaltaisiin tilanteisiin, mikä on hyvä muistaa.

Vakuutustapahtuma eli vahinko on yleensä jotain ikävää, mutta siitä voi kaikesta huolimatta seurata hyvääkin, jopa uutta menestystä, kuten Matti meille sanoisi.

 
Pirjo Larm, palvelujohtaja, underwriting ja riskienhallinta

Pirjo Larm

Titteli: Palvelujohtaja, underwriting ja riskienhallinta
Syntymävuosi: 1963
Koulutus: KM
Perhe: Teini-ikäinen tytär ja kääpiöluppakorvakani
Harrastukset: Matkailu, liikunta ja lukeminen
Motto: Eteenpäin!

 


Klikkaa tästä jakaaksesi Facebookissa Klikkaa tästä jakaaksesi Twitterissä Lähetä kaverille sähköpostilla

Avainsanat: , , , ,

 

4 kommenttia artikkelista “Menetyksestä menestykseen – Mikä on yrittäjän painajainen?”

 1. Vakuutuksenottaja sanoi 17.11.2011 klo 22:14:

  Juujuu, sitä vartenhan vakuutus otetaan, että se korvaa, mutta et sinäkään tätä kommenttia julkaise, kun totean, etteivät vakuutusyhtiöt kuitenkaan korvausta maksa, vaikka kuinka vakuutusmaksut olisi hoidettu.

  Vakuutuslääkärit kuuluvat samaan kastiin tupakkatehtaiden lääkärien kanssa. Lääkärinvalalla ei ole mitään arvoa kun pomo sanoo, että korvauksia pitää saada pienemmäksi.

  Tästähän on muuan entinen vakuutuslääkäri kertonutkin; hänen lienee turha ottaa vakuutuksia, koska ei takuulla saisi ikinä korvauksia.

 2. Pirjo Larm sanoi 18.11.2011 klo 15:55:

  Kiitos kommentistasi! Olen pahoillani siitä, että sinulla, kuten monella muullakin on käsitys, että vakuutusyhtiöt tekevät kaikkensa evätäkseen korvaukset. Ehkä se johtuu siitä, että ne, jotka eivät ole saaneet toivomaansa korvausta, kertovat siitä monille, kun taas ne, jotka ovat saaneet erinomaista palvelua niin korvauksen määrän kuin muunkin asioinnin suhteen, pitävät tietonsa omanaan.

  Todellisuudessa ainakin Tapiola maksaa mielihyvin asiakkaalle kaiken sen, mikä hänelle kuuluu ja tulkintatilanteissa olemme asiakkaan puolella ja esimerkiksi tapaturmissa maksamme yli 95 % vahingoista asiakkaan odotusten mukaan.

  Toisaalta vakuutus on sopimus ja sopimuksiin liittyy yleensä tulkintaa, koska kaikkia tilanteita ei voi kirjoittaa niihin valmiiksi, elämä kun on ihmeellistä.

 3. Juhani Salmela sanoi 12.12.2011 klo 19:12:

  No johan lykästi, kerrankin pääsee (ehkä) kertomaan oman mielipiteensä siitä miten tämä yrittäjä/vakuutuspaletti toimii. Itselläni on n. 15 vuoden kokemus vakuutusmaailmasta ja uskoisin tietäväni mistä puhun! Parasta yrittäjälle on hankkia kunnon sairauskuluvakuutus, olen sen ansiosta saanut hoitaa ne muutamat ”pienet” sairaus/tapaturmajutut Tapiolan piikkiin! Ihan oikeesti Tapiolan sairaskuluvakuutus on maailman paras, ja ei kai enempää pisteitä voisi antaa. Myös nopeus millä asioita hoidetaan on hyvä, ellei loistava, sillä maksusitoumuksen suurempaankin toimenpiteeseen voi saada jopa parissa tunnissa, perustuu kokemukseen! Mutta eihän se aina käy ihan näin hyvin, tänä syksynä ilmeisesti joku harjoittelija meinasi pilata koko paletin, ainakin näin minulle kerrottiin ja silloin se täytyy olla näin koska Tapiolassa puhutaan aina totta!
  Erääseen asiaan haluaisin kiinnittää huomiota ja se on yleensä säästäminen, vuosien kokemuksen myötä olen oppinut sen, että jokaisen henkilön pitää valita juuri se säästämisen kohde/riski jonka pystyy kantamaan. On perinteisiä varmoja 0,1% huikeita tuottoja tai sitten +120% tai -120% kohteita, näissä täytyy muistaa aina se riski minkä asiakas ottaa ja minkä kestää. Pitää suhtautua kylmällä matematiikalla siihen vakavalla naamalla ”rosentteja” ilmoille heittävään vakuutusmyyjään. Heitä oan tasan 12 tusinassa ja jokainen omalla oksallaan, ei pidä syyllistää kokonaista yritystä yhden ihmisen sanoista, teoista, esityksistä. Vastuu on aina lopulta hänellä joka laittaa nimensä paperiin, se pitää muistaa joka hetki! Vakuutusyhtiöt kuten muutkit rahoituslaitokset eivät halua kenenkään menettävän omaisuuttaan, vaan, uskokoon ken haluaa, kartuttavan sitä, ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että samalla kun asiaakaan omaisuus karttuu saa siitä myös suuremman hyödyn varsinainen ”isäntä”!
  Kaikesta huolimatta ja ehkä juuri siitä syystä, ja etenkin näissä kovin ekonomissa mietelmissä haluan toivottaa kaikille kanssakulkijoille upeaa alkavaa sijoitusviikkoa!

  Juhani Salmela
  ”elävä ihminen”

  • Pirjo Larm sanoi 15.12.2011 klo 8:18:

   Kiitos, Juhani! Tärkeää asiaa ja hyviä vinkkejä yrittäjältä yrittäjälle!

Jätä kommentti